Ekologické poľnohospodárstvo
je poľnohospodárstvo, ktoré vychádza z princípov návratu tradičného spôsobu obrábania pôdy a poľnohospodárskej výroby založených na vylúčení škodlivých vstupov chemického priemyslu, ako sú umelé hnojivá, pesticídy, herbicídy, fungicídy a iné. Uprednostňujú sa osvedčené postupy striedania plodín na poli ako prirodzená ochrana plodín proti škodcom a chorobám, úrodnosť pôdy sa obnovuje používaním organických hnojív z chovu hospodárskych zvierat. Produkty takejto poľnohospodárskej výroby sa označujú známkou ekologický produkt.
Pre ekologické poľnohospodárstvo je prvoradá ekologická neškodnosť výroby, rešpektovanie prirodzenej biodiverzity krajiny, produkcia zdraviu neškodných potravín pre obyvateľstvo a krmovín pre hospodárske zvieratá.
Zdroj: Wikipédia
SAUVIGNON BLANC
Sauvignon Blanc je biele hroznové víno pôvodom z Francúzska, ktoré sa teraz pestuje po celom svete, vrátane Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky, Kalifornie a ďalších vinohradníckych regiónoch.
Vína Sauvignon Blanc majú charakteristickú vysokú kyslosť a silnú arómu s nádychom zeleného jablka, citrusových plodov a byliniek, ako je kopr alebo šalvia. Môžu mať aj trávovú alebo minerálnu chuť.
Sauvignon Blanc je často konzumovaný ako aperitív, ale tiež sa dobre hodí k rybám, morským plodom, kuracím mäsám a šalátom.