O nás

VINKOVA® – rodinné BIO vinohradníctvo a vinárstvo v Pezinku s vlastnými 7HA vinohradmi v ekologickom poľnohospodárstve.

Firma VINKOVA® nadväzuje na tradíciu rodinného vinárstva spred roka 1989, ktoré prevádzkoval v malej pivnici na Fučíkovej ulici v Bratislave Juraj Košťál. Po roku 1990 sa vinárstvo, v ktorom okrem otca Juraja pôsobia tiež synovia Juraj a Roman, niekoľkokrát sťahovalo po prenajatých priestoroch. Postupne firma sídlila v Poľnohospodárskom družstve v Jablonci, neskôr v Šenkviciach, Vištuku, vo vinárskych závodoch Modra. Od roku 2000 využíva VINKOVA® vlastné priestory na Tehelnej ulici v blízkosti centra Pezinku a od roku 2024 sa plánuje presťahovať do nového areálu na Hasičskej ulici v Pezinku, do tesnej blízkosti svojich viníc.
VINKOVA®
Náš príbeh
Hlavným zdrojom surovín sú naše ekologické vinice v Pezinku (BIO hrozno) a Malokarpatskéj oblasti s rozlohou 7 HA a výkup hrozna od vinohradníkov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Firma sa orientuje predovšetkým na pestovanie odrôd, Rizling rýnsky, Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Moravský muškát, Frankovka modrá, Alibernet, Cabernet Sauvignon, ktoré má vysadené. Ďalej ponúkame, Veltlínske zelené, Muškát ottonel a DUNAJ. Celá technológia, počínajúc ručným zberom do malých prepraviek, je zameraná na šetrné spracovanie hrozna. Vinárstvo je vybavené pneumatickým lisom, riadeným kvasením a špičkovou filtráciou. Biele vína zrejú v nerezových, časť červených vín vo veľkých drevených a zvyšok v barikových sudoch, v ktorých by v budúcnosti mala vyzrievať aj časť produkcie bielych vín. Vinárstvo zameriava na predaj kvalitných fľaškových vín z vlastného BIO hrozna v dobrom pomere ceny a kvality. Až 70 % odbytu smeruje do bratislavských vinoték, gastronomických zariadení a pre privátnych zákazníkov a to systémom vlastnej donáškovej služby firmy VINKOVA®. Cenovo sa vína z VINKOVY pohybujú v širokej škále – od 2,40 eur za liter odrodového sudového vína po 10,90 eura za Cabernet sauvignon barrique dopestovaný z vlastného BIO hrozna z ekologického poľnohospodárstva. Dunaj roč. 2011 bobuľový výber, suché, barrique, ktorý získal zlatú medailu medzinárodných súťažiach Bacchus Madrid 2013 a AWC Vienna 2013. Špecialitou firmy VINKOVA® je rúžové víno z odrody Cabernet sauvignon tiché aj frizzante (jemne perlivé). Ide o veľmi obľúbenú odrodu, s ktorou vinárstvo žne od roku 2003 každoročne veľké úspechy. V roku 2007 získala VINKOVA® titul šampióna medzi rúžovými vínami z celého sveta na súťaži VÍNOREVUE Prague Trophy 2007. Pri návšteve Bratislavy toto víno dokonca ochutnala aj holandská kráľovná Beatrix. Medailami býva pravidelne ovenčený tiež Cabernet sauvignon bobuľový výber, suché, červené, ktorý sa dostal do Národného salónu vín SR 2013, bol zlatý na AWC Vienna 2013 a Alibernet dvakrát zlato na AWC Vienna (2008 a 2013). Firma je štvornásobným šampiónom na najprestížnejšej výstave vín na Slovensku Vínne Trhy Pezinok.
VINKOVA®
Čo sa týka úspechov na súťažiach, možno snáď za všetky spomenúť, že v roku 2006 mala VINKOVA® šesť vín v Národnom salóne vín Slovenskej republiky (zo stovky vzoriek celkovo). Vina zo salónu sa však stali predmetom veľkého záujmu zákazníkov, takže v čase, keď budete čítať tento článok budú pravdepodobne celé ich partie vypredané. Pre tých, ktorí chcú ďalšie úspechy vinárstva ďalej sledovať a neprepásť nabudúce svoju šancu, odporúčame sa zaujímať o novovysadené odrody vín z vlastných vinohradov , dve vína frizzante z Cabernet sauvignonu a Moravského muškátu a barikové cuvée BIG GEORGE zložené zo štyroch odrôd a troch ročníkov, o ktorom ešte budete počuť. Doteraz VINKOVA® získala viac ako 500 ocenení svojej práce na domácich aj medzinárodných súťažiach po celom svete. Vo vinárstve, ktoré si zachovalo svoj rodinný charakter, je hlavným koordinátorom a dušou otec Juraj. Mladší Juraj sa zaoberá výrobou vína a spolu s pivničným majstrom aj logistikou, Roman sa stará o ekonomické záležitosti a prevádzku firmy. Spolu s majiteľmi pracuje vo vinárstve šesť ľudí. Na degustáciu je možné sa objednať buď priamo do vinárstva, alebo do pivnice v Pezinku, optimálny počet je do 16 osôb. V roku 2014 začala VINKOVA hospodáriť vo vlastných vinohradoch. V roku 2017 ich má 7 hektárov, ktoré majú od roku 2020 štatút ekologickej pôdy a prvý krát v roku 2021 máme BIO certifikát na celú našu produkciu hrozna. Komplet produkcia hrozna sezóny 2022 má tiež BIO certifikát.
Do budúcnosti sa tešíme na mladé vína z našich novo vysadených vinníc, ktoré chceme rozšíriť na konečných 10 hektárov.
Juraj Košťál
Juraj KOŠŤÁL
zakladateľ vinárstva a vinohradníctva VINKOVA®
Nákupný košík
Návrat hore